BPT – Aylin. Sabors de Nadal i desitjos per a l’any nou

‘Bànitsa’ de formatge i espinacs

Ingredients:

  • 1 paquet de pasta de full tipus fiŀlo (fulls molt fins)
  • 250-300 g de formatge blanc búlgar (es pot aconseguir en qualsevol botiga búlgara o en botigues convencionals com formatge tipus feta, encara que aquest és un poc diferent).
  • 500 g de iogurt (equival a 4 unitats de 125 g)

  • 500 g d’espinacs (frescs o prèviament descongelats)
  • 100-150 g de mantega sense sal
  • 4 ous de grossària M

Preparació:

Primerament, calfem la mantega perquè es trobe en estat semilíquid i esclafem el formatge amb una forqueta per a deixar-lo en trossos petits. Batem els ous i els mesclem amb el iogurt per a formar una espècie de crema i desfilem un poc els espinacs.

Tot seguit, sobre un full de pasta, ajudant-nos d’una cullera xicoteta, distribuïm un poc de mantega per la superfície i una o dos cullerades de la mescla d’ous i iogurt. Seguidament hi posem trossos de formatge i d’espinacs distribuïts uniformement sobre la superfície total. No cal afegir sal perquè el formatge que utilitzem és prou salat.

Una vegada acabada la primera capa, la resta es prepara de igual manera coŀlocant cada vegada un full nou sobre el que s’ha omplit fins arribar a l’últim. Sobre l’últim full sols hi posarem la mescla d’ous i iogurt que ens ha sobrat o que hem apartat a l’inici.

Si volem fer el plat amb forma de Sol, una vegada posats tots els ingredients sobre el full de pasta, l’enrotllem sobre si mateix i els darrers fulls els coŀloquem al costat de la primera o a l’interior d’aquesta si utilitzem una safata circular.

Una vegada està tot a punt, posem la safata al forn durant 30-35 min a 180 ºC i esperem que la superfície es daure.

Es pot acompanyar amb un poc de iogurt natural o grec al costat o també amb un poc de mel.

Curiositats

QUÈ ÉS UNA ‘BÀNITSA’?

La ‘bànitsa’ (баница en búlgar)  és un plat tradicional búlgar que té principal protagonisme durant les festivitats nadalenques. Durant aquest període de l’any les mares de família reprodueixen receptes tradicionals del país i cuinen entre set, nou i onze plats diferents, però aquest no hi pot faltar entre la gran varietat culinària. De fet, durant la Nit de Nadal, és quasi obligatori que el menjar estiga lliure de carn, peix, ous i llet per a representar la humilitat amb què vivia Jesús.

Aquest plat presenta gran varietat de formes, tant dolces com salades, però la més típica és aquella que incorpora formatge blanc típic (tipus feta), encara que en aquesta ocasió l’hem preparada també amb espinacs. Una última curiositat que hi podem destacar d’aquest plat és que, durant les festes de Nadal, a la ‘bànitsa’ se li incorporen una sèrie de desitjos que en búlgar es diuen ‘kusmeti’ (късмети) que traduït literalment vol dir ‘sorts’. S’insereixen de manera aleatòria i són com petites sorpreses per als comensals que fan més divertit i tot el dinar familiar, a més de deliciós.

Aquests ‘kusmeti’ han anat variant al llarg de la història, primerament, s’afegien xicotets trossos de branques de sanguinyol, una planta que en la cultura búlgara es relaciona amb la salut i la longevitat. Actualment, els ‘kusmeti’ han anat evolucionant, i tot i conservar els trossos de sanguinyol, s’hi afegeixen monedes o, com dèiem, papers que contenen desitjos.

A l’hora de menjar la ‘bànitsa’ es talla en tantes porcions com persones hi siguen present i un tros per a la casa.

L’ALFABET CIRÍĿLIC

alfabet ciríllic xopska salata BPT - Aylin. Sabors de Nadal i desitjos per a l’any nou

La primera premissa que s’ha de destacar sobre l’alfabet ciríŀlic és el seu origen, ja que no va es va crear a Rússia com molta gent pensa, sinó per un filòsof d’origen grec  anomenat Ciril de Tessalònica. D’aquest fet provenen les nombroses semblances amb l’alfabet grec.

Però, no vas ser Ciril qui acabà de completar l’alfabet, seria un dels seus deixebles, Climent d’Ohrid, qui va finalitzar-lo i li donà aquest nom en respecte i memòria del seu professor.

‘XOPSKA SALATA’

xopska salata BPT - Aylin. Sabors de Nadal i desitjos per a l’any nou

La ‘xopska salata’ (Шопска салата) és una ensalada de renom internacional amb una recepta molt senzilla que consta de tomates tallades en daus, cebes, pimentó, formatge ratllat i julivert. És el plat perfecte per a donar inici a un bon dinar búlgar.

Compta amb la singularitat que els ingredients del plat representen les colors de la bandera búlgara, el verd del julivert, el blanc del formatge i la ceba i el roig del pimentó i la tomata. Un exemple paregut al que ocorre a Itàlia amb la pizza Margherita.