Burjassot es corona reina de l’Ultrafondo Nacional amb cinc rècords i dues mínimes per al Mundial de 24h

11 maig 2021|Burjassot

Festival Ultrafondo

El Club d’Atletisme Els Sitges ha sigut el club amfitrió i organitzador del Festival d’Ultrafondo Gran Premi Ciutat de Burjassot que s’ha celebrat, el 8 i el 9 de maig, en les pistes d’atletisme del Poliesportiu Municipal i que ha coronat a la ciutat de l’Horta Nord com a bressol de l’Ultrafondo nacional. El Gran Premi ha servit per a aconseguir marca mínima per al Campionat del Món de 24 hores (Romania) i de 50 km (Taipei), que estan establides en 240 km per a homes i 200 km per a les dones en la prova regna i 3h05.30 i 3h46.30 en la prova de 50 km.

L’RFEA té establides aqueixes mínimes també en distàncies inferiors i, per això, en totes les proves de Burjassot es van prendre parcials de Marató, 50 km i 100 km, a més de les conegudes de 6 hores, 12 hores i 24 hores, la qual cosa facilitava també aqueixa simbiosi que es produeix en l’Ultrafondo amb els atletes d’elit i els populars, que busquen les seues marques mínimes de participació en els nacionals.

La cita va ser un exemple quant a organització i nivell esportiu però, si per alguna cosa passarà a la història aquesta primera edició de l’Ultrafondo a Burjassot, a més de de per aconseguir quatre Millors Marques Espanyoles i una Millor Marca Mundial de la categoria Màster, serà pel duel en el cim que van protagonitzar en les 12 hores el granadí José Antonio Castilla (Atracón), i el d’Almeria Juan Antonio Ramos (CAPOL), tots dos fixos en les ultimes cites mundialistes de 100 km. Fins a finalitzar l’hora 10, només portaven una distància de 400 metres i va ser en aqueixos instants quan Castilla va llançar un atac demolidor que li convertiria en el primer atleta a aconseguir la mínima per al Mundial de 24 hores amb una distància recorreguda de 150.794.85 m finalitzant Ramos amb 146.327,06 (que suposa una nova Millor Marca Espanyola Màster 50 i segona Millor Marca Mundial de la categoria de tots els temps).

El regnat en la categoria femenina el comparteixen Alicia Antón (Bathco Running Team), vencedora en la prova de 6 hores amb una registre de 70.906,06, que millora en mes de 2 km la seua marca personal i demostra que ha tornat per a quedar-se, i la gran Eva Esnaola (C.D.Hernani), que ha batut la millor marca mundial W60 per més de 3 km, amb un registre estratosfèric de 124.495,85 m però és que a més, amb la seua marca del pas de 6 hores i 100 km, ha aconseguit col·locar-se tercera i cinquena respectivament del món en la seua categoria de tots els temps, i el més important, s’ha quedat a tan sols 505 metres de la mínima per al Mundial Absolut.

Però tampoc es poden deixar de costat la resta de resultats obtinguts, atés que Nicolás de les Heras (A. A. Avilesina),ha batut novament una Millor Marca Espanyola en la distància de 6h, en acabar en 76.214,66 superant, per més de dos km, el rècord de la categoria Màster M55, i el vencedor absolut de la prova, el murcià José Paredes (Torre pacheco) ha millorat en 5 km la seua marca personal. En dones, cal destacar la ja comentada victòria d’Alicia Antón, que a més la va col·locar en tercera posició de la general.

Pel que fa a la prova reina, les 24 hores, va triomfar el de Tenerife Eduardo Cebrián (Independent), que es va posar al capdavant des del tret d’eixida, atés que el ritme inicial de Pedro Serna (Fondistes d’Alcantarilla), que a Burjassot va completar la seua marató setmanal consecutiva número 51, del repte de “52 setmanes 52 maratons”, va ser demolidor, passant la marató en 2h 58’. Julio Pastor i Francisco Navarro (tots dos del C.A. Els Sitges), van complir amb el seu parcial de 100 km, buscant la mínima per a Santander, i Javi Lozano (Atletismo Arroyo), va haver de parar de nit per problemes estomacals, quan estava ja en segona posició. En aqueix moment va ser quan de nou va eixir la casta del matrimoni José Luís Posado – Mary Tomaz de Aquino (Vino de Toro-Caixa Rural). La brasilera, que necessitava almenys 170 km perquè la seua Federació la porte al Mundial, va bregar amb la duresa de la prova, vencent amb 173.059 km, i va finalitzar segona de la general, mentre que Posado, una vertadera institució en l’Ultrafondo Nacional, va acabar tercer de la general amb 165.297 km, amb 67 anys.

Les pistes d’atletisme de Burjassot van albergar en total quatre proves: 24h, 12h, 6h i 100 km i amb aquesta iniciativa, el Club d’Atletisme Els Sitges intenta afermar la prova en el panorama atlètic nacional, a més de promocionar a la seua àmplia plantilla d’ultrafondistes. En paraules del seu director tècnic, Eduardo L. Gómez, “Aquesta iniciativa, que ha sigut possible gràcies al suport de les institucions encapçalada per l’Ajuntament, busquen promocionar el patit Ultrafondo Nacional, atés que el potencial d’atletes que tenim a Espanya no està per a res igualat al nombre de proves de caràcter oficial, i permanentment hem d’eixir a buscar-les fora del país. El fet de comptar amb la presència del responsable nacional d’UltraFondo en 24h i 100 km, Santi Pérez, serveix d’estímul tant a atletes com a organitzadors”. Al lliurament de trofeus va acudir l’alcalde de Burjassot, Rafa García, que va ser l’encarregat de donar la botzina final a la prova, mentre que el tret d’eixida del dissabte el va donar el regidor d’Esports, Juan Gabriel Sánchez. Tots dos van ser presents en el podi, en el moment del lliurament de trofeus.

Per a afavorir la presència de públic i garantir la seguretat de totes les persones que van assistir a presenciar en directe la prova, el club va comptar amb un sistema innovador i pioner per al control de l’aforament en directe desenvolupat per Satendi, empresa conformada per tres joves enginyers valencians i atletes del propi CA Els Sitges. Aquest sistema també va ser usat per a l’accés escalonat dels esportistes a la instal·lació i per a les proves d’antígens que van haver de passar, inclosos els assistents de l’avituallament, previ a la prova. Totes les proves van donar resultats negatius. A més, l’organització va disposar de tots els sistemes higiènics i de distanciament exigits per la normativa i les recomanacions sanitàries.