El burjassoter Raúl Valenciano presenta el documental, “Les Sitges de Burjassot. Un llegat per al futur”

14 novembre 2016|Burjassot

Amb els seus estudis de periodisme acabats, Raúl Valenciano, un jove burjassoter vinculat a la Universitat Politècnica de València (UPV) des de l’àrea de comunicació, tenia ganes de realitzar un projecte més complex del que, fins a aqueix moment, estiu de 2015, havia fet com a realitzador. Per casualitat, llegint un article sobre la recerca que la UPV estava realitzant en Les Sitges de Burjassot, el monument per antonomàsia del seu poble, es van creuar en el seu camí i, quina millor manera de fer un pas més en la seua carrera que realitzar un documental sobre ells, sobre aquest bell Monument Històric-Artístic Nacional des de l’any 1982.

Implicat d’una manera molt directa en el projecte, tant com a professional com per ser veí de Burjassot, Raúl ha realitzat un treball excepcional en el reportatge “Les Sitges de Burjassot. Un llegat per al futur”, que es presentarà el pròxim 16 de novembre, Dia del Patrimoni Mundial, en la UPV-TV.

Tal com el propi Raúl ha assenyalat, va començar el gruix del treball el mateix estiu de 2015 amb les labors de recerca, les entrevistes i la preparació del guió, “vaig sentir que tot encaixava i per açò ho vaig fer”. El muntatge i l’enregistrament de recursos extra es van estendre fins a aquest mateix any, en un projecte “molt personal en el qual he hagut d’estar en quasi totes les parts del procés”, segons les seues pròpies paraules.

Per al desenvolupament del projecte Raúl ha comptat amb el suport de la televisió de la UPV, on treballa des de l’any 2012, que li ha facilitat tot el material tècnic necessari i temps per a poder realitzar-ho, “també van alliberar a Iván Gallego, encarregat de l’art en la televisió, que ha sigut un suport fonamental per a mi durant tot el procés”. Raúl també ha destacat el suport “dels investigadors protagonistes del vídeo i de l’Ajuntament de Burjassot que em van recolzar de manera desinteressada i sense conéixer-me en absolut. Estic molt agraït”. Finalment, també destaca el suport de la productora mediaNOmedia “que em va facilitar alguns aparells tècnics per als enregistraments”.

El documental que presenta Raúl el pròxim 16 de novembre, amb veu de Vanessa Prat i disseny d’Iván Gallego, posa en valor la construcció de les Sitges a través de la seua contextualització històrica, a més de narrar els esforços d’historiadors i científics per aconseguir la seua restauració i reconeixement social. En el mateix ha comptat també amb el treball, com a ajuda de càmera, de Josemi Novo; la foto fixa és de Millars i Ana Valls i l’assessorament lingüístic ha estat a càrrec de Mercé Palmer. El documental ha sigut produït per UPVtv.

Nascut en 1976, Raúl Valenciano és periodista i realitzador i, actualment, desenvolupa la seua activitat principal en l’àrea de comunicació de la Unviersitat Politècnica de València. Entre els anys 2000 i 2006, mentre acabava la seua formació en tècniques de comunicació audiovisual, participa com a tècnic de so, muntador i encarregat de postproducció de diversos curtmetratges. Com realitzador per a la xicoteta pantalla, destaca el programa de divulgació científica La ciència en la nostra vida, que va veure la llum entre el passat 2015 i el present any.