El Col·legi Joan XXIII realitza un rodatge accessible i inclusiu per al “I Mice Galápagos 2023”

21 desembre 2022|Burjassot

Accessible.esTIC_Rodatje_D1_N01

Aquests dies, el col·legi concertat d’Educació Primària Joan XXIII de Burjassot, al costat del col·legi públic d’Educació Especial Miquel Burguera de Sueca, està acabant de gravar els audiovisuals educatius i inclusius i accessibles que formen part de la primera fase del projecte Accessible.esTIC; un projecte d’innovació en capacitació digital inclusiva que es desenvolupa en aquests dos centres de València, durant el curs 2022/2023.

Tal com han assenyalat des del centre, els curtmetratges s’estrenaran en el festival que tindrà lloc de l’11 al 20 de gener del 2023 a les illes de Santa Cruz i San Cristóbal, a Galápagos.

El centre burjassoter està desenvolupant, al costat del centre de Sueca, aquesta nova metodologia de treball en entorns virtuals inclusius i accessibles en l’àrea artística. En ell, més de 50 alumne desenvoluparan recursos educatius inclusius a través de les arts escèniques i audiovisuals.

Després de diverses jornades de formació i rodatge en tots dos col·legis, el rodatge s’ha finalitzat amb l’enregistrament de recursos amb croma, stop motion, àudio descripcions per a l’alumnat amb diversitat visual, subtitulat per a l’alumnat amb diversitat auditiva i pictogrames per a alumnat amb diversitat cognitiva.

Aquests curtmetratges seran estrenats durant la I MICE Galápagos en la segona setmana de gener del 2023 per a fomentar la cooperació educativa internacional que la MICE València porta desenvolupant des de fa més d’una dècada.

A més, l’alumnat produirà recursos d’accessibilitat per a altres curtmetratges que formaran part de les projeccions, com és ‘El últimatum evolutivo’ del director valencià Pablo Llorens, doble guanyador d’un Goya i que serà adaptat per primera vegada per a l’ocasió.

El festival té com a objectiu fomentar un món més sa i amable per a totes les persones, animals i plantes mitjançant l’educació i el cinema. Oferirà un nou espai de trobada entre escolars, docents, famílies, professionals de l’educomunicació, agents culturals i institucions educatives de persones amb i sense discapacitat que fomentarà la creació audiovisual local i l’intercanvi d’experiències educatives internacionals.

Entre les activitats proposades per a aquest esdeveniment cultural internacional, destaquen els fòrums educatius amb projeccions de curtmetratges accessibles sobre medi ambient, la formació del professorat, la producció d’un curtmetratge inclusiu i accessible en totes dues illes i la realització de gales de cinema amb la projecció d’audiovisuals i activitats artístiques de grups locals inclusius i de l’economia circular.

El projecte està coordinat per Roberto Sintes, productor, educador i especialista en accessibilitat a la comunicació, que va començar les seues activitats l’any 2005 per a posar una rampa a teatres, cinemes i mitjans audiovisuals a les persones amb discapacitat. A partir del 2017 va començar a desenvolupar projectes per Iberoamèrica, en països com l’Equador, Colòmbia o el Perú. Fruit de totes aquestes activitats és com naix la MICE Galápagos que permetrà mostrar el treball d’inclusió valenciana al món.

Accessible.esTIC continuarà en 2023 amb la realització d’un curtmetratge a Sueca amb la participació de tot l’alumnat conjunt en el col·legi d’educació especial, la qual cosa suposarà una innovadora experiència pràctica d’inclusió educativa i educació digital.