El mataroní Joan Carles González Pujalte recull el Premi de Poesia Vicent Andrés Estellés de Burjassot 2021

6 maig 2022|Burjassot

Rafa García JC González Pujalte y Carmina Estellés

La figura, el llegat i la memòria del poeta burjassoter i universal, Vicent Andrés Estellés, ha tornat a ser protagonista al poble que li va veure nàixer. Després d’anys d’absència per una pandèmia que es va emportar per davant qualsevol celebració durant mesos i mesos, l’Ajuntament de Burjassot ha tornat a reprendre la cita anual amb la qual el municipi ret homenatge al seu poeta, a partir del lliurament dels premis que porten el seu nom.

Així, en la vesprada del dijous 5 de maig, el Centre Cultural Tívoli va acollir la cerimònia de lliurament del Premi de Poesia Vicent Andrés Estellés 2021 a la qual van assistir autoritats, diferents càrrecs públics i una àmplia representació del teixit associatiu cultural de Burjassot, qui sempre ofereix la seua companyia i suport a tots els actes programats en honor del poeta de Burjassot.

La vetlada va començar amb una càlida actuació per part del duet format pels músics Javi Forner al saxo i Paco Costa a la guitarra, amb les interpretacions de Lucía, de Joan Manuel Serrat i La rosa de paper, adaptació de Miquel Gil del conegut poema d’Estellés. L’actuació es va completar amb la lectura dels poemes M’aclame a tu, Cant de Vicent i Assumiràs la veu d’un poble a càrrec d’Amparo Pastor, veïna de Burjassot, escriptora i directora de teatre.

La segona part de la cerimònia va estar centrada en el lliurament institucional del premi de Poesia Vicent Andrés Estellés, dotat amb 9.000 euros, al seu guanyador de 2021, Joan Carles González Pujalte (Mataró, 1963) pel seu poemari, La mort a Petrópolis. L’alcalde de Burjassot, Rafa García, abans de fer-li lliurament de la Sitja de ceràmica, símbol de la ciutat i del certamen literari que el Consistori va crear, en 1993, per a reivindicar la figura i la veu del poeta i impulsar la creació literària, va agrair a González Pujalte haver ampliat, amb la seua obra, la bibliografia poètica creada entorn de Vicent Andrés Estellés, en les vint edicions que ha complit el certamen.

Per part seua, el guanyador del premi va centrar la seua intervenció en la importància que ha tingut en la seua trajectòria literària el descobriment d’un poeta com Vicent Andrés Estellés i en les seues motivacions a l’hora d’escriure La mort a Petrópolis, a partir del suïcidi, en 1942 i a la ciutat brasilera de Petrópolis, de l’escriptor i humanista austríac, Stefan Zweig. González Pujalte va finalitzar el seu parlament recitant algunes peces del poemari guanyador.

Tots els presents en la cerimònia van rebre, com a obsequi, un exemplar de La mort a Petrópolis i també un exemplar de Canviar de cel, del poeta Adrià Targa, guanyador del Premi de Poesia Vicent Andrés Estellés de Burjassot 2020, la cerimònia de la qual no va poder celebrara per la situació de la pandèmia en aqueix moment.

L’Ajuntament de Burjassot ha publicat la convocatòria del Premi de Poesia Vicent Andrés Estellés de 2022 i les bases estan disponibles en el Portal de Transparència.