El Piló va celebrar les seues Falles amb la tradicional “Estoreta Velleta”

21 març 2017|Burjassot

L’Entitat Cultural Valenciana El Piló va celebrar, durant la setmana passada, les seues particulars Falles, amb una sèrie d’activitats amb les quals els socis i les sòcies van celebrar la festivitat de Sant Josep. Així, el dijous 16, el Jurat del Piló va recórrer les tretze falles del municipi per a valorar-les totes elles a partir dels criteris “d’enginy i gràcia” a l’hora d’abordar els assumptes més típicament valencians, presents en els monuments. A la vesprada, una nodrida representació del Piló, portant la Senyera, tancava l’Ofrena de Flors a la patrona de Burjassot, la Mare de Déu de la Cabeza, amb el grup de danses i el “tabalet i la dolçaina”.

En el marc de l’Ofrena, el Piló va fer lliurament dels seus premis. En la secció de Millor Llibret de Falles, el primer premi va ser per al llibret de la Falla Nàquera- Lauri Volpi, realitzat per Josep F. Gil Navarro; el segon premi va ser per a Espartero, d’Isidre Vicente López; el tercer premi va ser per a Mendizábal, de Josep F. Gil Navarro; el quart premi va recaure en Mestre Lope, de Vicent Gil Andreu, mentre que el cinqué premi va ser per a Plaça El Pouet, amb un llibret de Mercé Moreno.

El primer premi a la millor Portada de Llibret va recaure en la Falla Mariano Benlliure, mentre que el segon premi va ser per a la Falla Fermín Galán. El premi “d’enginy i gràcia” per al monument gran va ser per a la Falla Isaac Peral, mentre que el premi per al monument infantil quant a “enginy i gràcia” va ser per a la Falla Llibertat. Finalment, el premi al millor reflex de l’activitat valenciana va ser per a les Falles María Ros i Mariano Benlliure.

Arribat el diumenge 19 de març, dia de Sant Josep, i rememorant els orígens de la festa fallera, El Piló va celebrar la tradicional festa de “l’Estoreta velleta”. De bon matí, els socis i les sòcies de l’entitat van recórrer el barri per a arreplegar i acumular un bon munt d’andròmines velles, fins a construir una bona falla, una autèntica “estoreta”, com les quals es feien antany. Finalment, i després d’un bon berenar a força de xocolata i ensaïmades, sobre les 20 h, El Piló va cremar el seu monument, en presència de l’alcalde i de diferents autoritats municipals. D’aquesta manera, El Piló tancava les seues particulars Falles, mentre es preparava per a rebre les primeres hores de la primavera 2017.