El Ple de Burjassot ratifica l’acceptació del manteniment i conservació de les Llengües del Raig

28 octubre 2021|Burjassot

Llengües del Raig

Després de l’autorització per part de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), l’Ajuntament de Burjassot podrà fer-se càrrec de les labors de conservació, neteja i manteniment de les seues restes arqueològiques més antigues, conegudes com Les Llengües del Raig i situades al costat de l’estació de metro de L’Empalme.

El Ple ordinari d’aquest mes d’octubre ha ratificat, amb els vots a favor de PSPV-PSOE, PP, Ciutadans, Compromís, Totes Podem i l’abstenció de Vox, l’acceptació de l’autorització d’FGV per a l’accés a aquest tresor arqueològic que, a partir d’ara, serà conservat per part del Consistori.

L’acord per a la cessió del terreny amb l’objectiu de mantindre aquest gran vestigi arqueològic municipal ha sigut una reivindicació que l’Ajuntament ha realitzat al llarg de molts anys, concretament des de 2013, quan es va detectar que aquest espai mancava de manteniment i neteja per part d’FGV.

Amb la ratificació de l’acord amb FGV, Burjassot ha recuperat per al municipi un espai de vital importància històrica que, a partir d’ara, serà mantingut en perfecte estat pels serveis de l’Ajuntament.

Les Llengües del Raig, catalogat com a Bé de Rellevància Local, són un partidor de la séquia de Tormos, situat sobre el braç de Benicalap, una obra hidràulica, datada entre els segles X-XI aproximadament, que dividia el cabal de la séquia esmentada en dues parts proporcionals, generant així dos nous braços conductors d’aigua a les alqueries islàmiques: el de Benicalap per la dreta i el del Raig per l’esquerra.

Segons els historiadors, aquesta antiga divisió de séquies de l’època àrab és el vestigi arqueològic més antic de Burjassot, un autèntic patrimoni arqueològic.