El president de la Generalitat i l’alcalde de Burjassot visiten l’inici de les obres del soterrament de les vies en L’Empalme

25 gener 2021|Burjassot

visita soterrament Ximo Puig
plano obras soterrament

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha estat aquest matí de dilluns (25-01-2021) a Burjassot per a, juntament amb l’alcalde de la localitat, Rafa García; el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, el regidor d’Urbanisme del Consistori, Manuel Aragó i el President de la Federació d’Associacions de Veïns, Arsenio Moraga, visitar la represa d’obres del soterrament en el Barri de l’Empalme. Unes obres que, iniciades originalment en 2007, es van reprendre la setmana passada i que la reivindicació històrica de la qual per part del municipi es remunta a la fi del segle XX.

L’alcalde de Burjassot ha declarat que “hui és un dia d’una tremenda emoció per a Burjassot, després de més de vint anys de reivindicacions. Per unes coses o per unes altres i per un govern valencià que, durant anys, no va atendre la necessitat d’aquesta obra, deixant-la paralitzada sine die, jo hui he de donar les gràcies en primer lloc al moviment veïnal que mai ha deixat de lluitar. També vull agrair personalment al *resident de la Generalitat el seu interés i la seua sensibilitat envers aquest projecte perquè quan va venir ací, fa uns anys, es va comprometre a la finalització d’un soterrament que hui, per fi, amb aquestes obres en marxa, es farà realitat. El meu agraïment també al conseller de Política Territorial, per l’interés que ha posat en el soterrament de Burjassot des de la primera reunió ja que, amb aquest govern, hem vist que la paraula es compleix”. El primer edil ha finalitzat expressant que “el dia de hui marca un abans i un després, després de molts anys, massa anys, de treball i lluita i, a partir de hui, comencem a reprojectar un barri, el de l’Empalme, que per fi es veurà integrat en la totalitat del nucli urbà, millorant ostensiblement la vida dels més de 5.000 veïns i veïnes que en ell habiten”.

Per part seua, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha agraït “tant a l’alcalde com al seu equip de govern i al moviment veïnal, l’obstinació i la tenacitat en la reivindicació d’aquestes obres. És cert que des del Consell ens haguera agradat haver représ les obres molt abans ja que el municipi haurà de suportar que una obra que va començar en 2007 acabe en 2022. No obstant això, des de 2015, la Generalitat ha mostrat el seu especial interés en què aquesta obra finalitzara. En 2016, es va començar de nou la redacció del projecte, l’any passat es va adjudicar l’obra però, desgraciadament, a causa de la pandèmia, tots els terminis s’han retardat”. El Cap del Consell ha finalitzat afirmant que “l’important és que, en breu, la ferida que tenia Burjassot amb el Barri de l’Empalme totalment dividit, sanarà i amb les obres del soterrament finalitzades, la nova urbanització de la zona i la rehabilitació del magnífic xalet de Garín en el qual el Consistori ja treballa, no sols aquest barri, sinó tota la ciutat de Burjassot comença una nova i il·lusionant etapa en la qual es guanyarà notablement en qualitat de vida”.

L’actuació, amb un pressupost de 9.682.574,41€ i un període d’execució de 24 mesos en tres fases, consisteix en la connexió ferroviària de l’estació de l’Empalme amb el soterrament existent i d’aquest amb la via en sentit Bétera. A més, també contempla la urbanització de superfície sobre les vies soterrades, que permetrà donar continuïtat a l’Avinguda de Burjassot cap al nucli urbà de Burjassot a través del carrer València, mitjançant la retirada de la via existent, que quedarà fora de servei. La infraestructura i superestructura ferroviària es completen amb les instal·lacions d’electrificació, senyalització i seguretat ferroviària, així com la instal·lació del sistema de ventilació a l’interior del túnel existent.

Està previst que durant els mesos d’estiu es procedisca al tall total de la circulació del metro per a executar la connexió corresponent entre les vies, per la qual cosa durant aqueix interval de temps la circulació de persones viatgeres entre l’estació de l’Empalme i la de Burjassot es realitzarà mitjançant autobusos.