Les Escoles Infantils Municipals acullen el projecte d’innovació educativa #CreandoEscuela

25 octubre 2017|Burjassot

Mosaicos Vivos creando escuela

Com a iniciativa de la regidoria d’Educació, dins del Pla Burjassot Ciutat Educadora, el projecte d’innovació educativa “Mosaicos Vivos. Creando Escuela” començarà a caminar a Burjassot en breu. El projecte consisteix en la creació de dos murals col·lectius en les Escoles Infantils Municipals, Isabel la Catòlica i 613 Vivendes i la idea és involucrar a la tota la comunitat escolar, així com a altres entitats i/o associacions de tots dos barris i a totes les persones particulars que desitgen participar en la intervenció artística, a través de murals, sobre els edificis educatius.

Les sessions de treball creatiu tindran lloc el 25 de novembre i el 2 de desembre, de 11h a 18h i ambdues se celebraran en l’EIM 613 Vivendes. Del treball realitzat en l’EIM Vivendes s’extraurà la imatge que cobrirà amb una gran lona el perímetre de l’EIM Isabel la Catòlica la façana de la qual està protegida. D’aquesta manera ambdues escoles quedaran germanades. A més durant aqueixos dies, la ciutadania vinculada a la comunitat escolar involucrada en les creacions, amb qui ja s’està iniciant un procés participatiu, decidirà els nous noms de les escoles.

Per a totes les persones interessades a participar en la creació col·lectiva s’ha creat AQUEST FORMULARI per tal d’inscriure’s en qualsevol de les dos sessions creatives que s’han organitzat. 

Les persones interessades a conèixer més a fons el projecte o a involucrar-se en ell poden estar al corrent en la pàgina de Facebook creada a aquest efecte. Per a rebre més informació, també es pot enviar un correu electrònic a info@luminariaeducacion.com .

El passat 21 de setembre, el projecte va ser presentat per la regidora d’Educació, Laura Espinosa, en una reunió preliminar que va comptar amb l’assistència dels representants dels col·lectius involucrats i de l’equip creatiu del projecte. Durant la trobada es va donar veu a famílies, personal docent i ciutadans i ciutadanes vinculats a ambdues Escoles Infantils Municipals, a fi de definir les idees principals que regiran la labor creativa i l’organització dels equips de treball per a la consecució d’aquests murals.

El desenvolupament tècnic i creatiu d’aquest projecte és a càrrec de Luminària, un col·lectiu d’educació per l’art que emmarca la proposta dins de la seua línia de treball “Mosaicos vivos”. Una línia de creació col·lectiva de gran format en la qual són els propis participants els qui doten de contingut a l’obra a partir de parts individuals que cobren sentit en el conjunt.

Segons les tècniques de Luminària, “el principal reclam que vam arreplegar de la comunitat escolar (docents, pare i mares i veí/as) és que és la primera vegada que ens reunim amb aquests col·lectius, perquè l’escola reflectira per fora el que passa dins”. A partir d’aquesta premissa s’ha abordat un procés creatiu en diverses fases, de les quals han participat col·lectius vinculats a la comunitat escolar. Així mateix, de les votacions pel que fa a alguns elements clau, per exemple, resultarà el disseny final.

Es pot tenir accés al seguiment del projecte en el següent enllace http://luminariaeducacion.com/blog/tag/creando-escuela/.

Segons afirmen des del col·lectiu docentaquest projecte ajudarà a donar per fi visibilitat a les escoles” i “serà un espai de comunicació entre les famílies i el professorat”. Professores de l’EIM Isabel la Catòlica afigen també “que serà molt bonic formar part d’aquest projecte que esperem que dure molt temps“.

Una de les mares involucrades afirma que “servirà perquè l’escola (613 Vivendes), que és una escola de la qual estic molt contenta, es valore tal i com li correspon. Crec a més que serà una experiència que xiquets i xiquetes podran reconèixer i recordar en el futur“.

Des de l’associació de veïns del barri de les 613 Vivendes desitgen “que es permeta que altres veïns de Burjassot coneguen el millor i el que té de bo el barri, que és la gent que viu allí i que el barri i l’escola tinguen visibilitat“.

Finalment, cal destacar que durant el procés, es gravarà un curt documental del projecte, realitzat pel cineasta Samuel Sebastián. A la finalització del projecte, es realitzarà un esdeveniment d’inauguració de les façanes en les quals es projectarà el documental que arreplega tot el procés. Esdeveniment que està previst realitzar-se durant la segona setmana de gener.