L’ultrafondista burjassoter Eduardo L. Gómez estableix a França un altre nou rècord de la prova de 6 hores a França

9 setembre 2020|Burjassot

Eduardo L. Gómez

En temps de pandèmia, l’experimentat ultrafondista burjassoter Eduardo L. Gómez s’ha proclamat campió en la prova internacional de les 6 hores de Villenave D’Ornon (Bordeus), polvoritzant a més el rècord que ostentava el també valencià Iván Penalba (recordista espanyol de 12h i 24h des de 2017) en recórrer 1.152 metres més i aconseguir els 79,092 quilòmetres. Amb aquesta marca, l’atleta de Burjassot es col·loca 12é del món absolut i primer de la seua categoria (Màster).

Eduardo L. Gómez, director tècnic i president del Club d’Atletisme Els Sitges de Burjassot, afrontava la prova com un dels favorits després d’obtindre el triomf l’any passat en les 12 hores en aquesta mateixa localitat però, en aquesta ocasió, comptava amb la presència del francés Stephane Ruel, subcampió d’Europa Absolut de 24 hores i recordista Mundial Màster en 12 hores.

La prova va tindre lloc en les instal·lacions atlètiques aquitanes del C.A.Villenave D’Ornon, en un circuit de 1.100 metres modificat respecte de l’any passat en incloure un gir de 180° que trencava el ritme de carrera. Després de l’aturada pel confinament i els mesos posteriors de preparació intensa, i amb més de 2.000 quilòmetres de molt de sacrifici, Eduardo L. Gómez partia cap a Bordeus amb la clara intenció de millorar la seua marca personal de 77.126 quilòmetres, obtinguda en 2014. “Sabia que tenia opcions d’estar entre els primers per les sensacions prèvies i els entrenaments realitzats, encara que anava a ser difícil, perquè en aquesta ocasió comptava amb la presència del subcampió d’Europa, Stephane Ruel, un dels meus ídols en ultrafons”, comentava Gómez, qui reconeix que partia amb la intenció d’obtindre un registre de qualitat, a pesar que l’objectiu dels seus entrenaments estava en els 100 km de Berlín, el 2 d’octubre i les 24 hores d’Albi (França), els pròxims 23 i 24 d’octubre.

Des del tret d’eixida, Eduardo L. Gómez va marcar el ritme previst de 4’30 el quilòmetre encara que, a l’inici, es van destacar quatre atletes francesos (Michel Cuilliere, i Anthony Diou al capdavant i Yanick Wipliez amb Ruel) a continuació, imposant un ritme exigent. Les voltes se succeïen i el ritme era matemàtic (entre 4’30” i 4’25” per quilòmetre). Malgrat la duresa del circuit, almenys la temperatura (entre 16° i 25°) va ser favorable per als interessos del ultrafondista de Burjassot ja que, segons afirmava el corredor, “en aquesta mena de carreres, el temps col·loca a cadascun en el seu lloc, i el resultat no és determinant de com s’ix, sinó de com s’acaba”.

El ben cert és que, malgrat passar en la primera hora en 5a posició, ja en la segona i tercera hora, Gómez va passar quart, seguint de prop a Ruel per a, abans del pas per meta de la quarta hora entrar al costat d’aquest en un mà a mà, amb 52, 219 km. “A partir d’aqueix moment i trobant-me amb forces, vaig decidir atacar a Stephane, atés que és un atleta amb un final imponent i no podia permetre’m tindre’l prop de cara al final. Ja en la cinquena hora passant amb 65,508 km, avantatjava a Ruel en 749 metres i em vaig dedicar a gestionar un final en progressió que em va portar a traure, ja al final de la prova, en 1.688 metres a Ruel i al tercer classificat Qi en 6.805 metres”, explica el valencià.

Una de les curiositats en el resultat és que, amb la marca que ha aconseguit Eduardo Gómez, i una vegada establit el coeficient corrector en funció a l’edat, superaria en dos quilòmetres i set-cents metres a l’actual posseïdor de la millor marca nacional absoluta en 6 hores, en tindre una equivalència de 89.816 m. El pas de la marató, Gómez el va fer en 3h 06’30’’, realitzant també més distància que l’equip vencedor de la prova de 6 hores per relleus.

De la carrera em quede amb el duel de tu a tu que he pogut mantindre amb un atleta de la qualitat de Stephane Ruel, al qual admire des de fa molt temps. Saber que m’anava a enfrontar de nou a ell em va servir d’al·licient. Només a partir de les 4h 30’ vaig pensar que podia guanyar, i de fet em sent molt feliç. L’hora i mitja restant em vaig centrar en tirar de fons d’armari, per a aconseguir el rècord de la prova. M’ompli de satisfacció la marca realitzada a un ritme mitjà de 4’29”, perquè aquesta prova ha sigut la primera competició des del confinament, i l’he usada com a test de cara als 100 km de Bernau – Berlín del 3 d’octubre”, conclou Eduardo L. Gómez, un dels històrics de l’atletisme nacional, amb més de 40 anys practicant la carrera a peu. Va ser soci des de la seua fundació de la Societat Esportiva Els Sitges i, des de 1992, exerceix de director tècnic del Club. El burjassoter és medallista nacional en 100 km i compta amb un Bronze en el Mundial de 100 km, obtingut a Croàcia 2018.