L’Ultrafons de Burjassot toca el cel amb la consecució de 12 rècords

13 abril 2022|Burjassot

Burjassot es va convertir, el passat cap de setmana del 9 i el 10 d’abril, en la capital de l’Ultrafons nacional en celebrar la segona edició del Festival de l’Ultrafons ‘Gran Premi Ciutat de Burjassot’, prova oficial del calendari internacional de la Reial Federació Espanyola d’Atletisme, amb etiqueta de Bronze de la IAU. Els millors ultrafondistes del panorama nacional i internacional van disputar des de les 12.00 del dissabte, les quatre proves programades: 6 hores, 12 hores, 24 hores i 100 km i, ni la calor de ponent ni el vent regnant durant la jornada del dissabte, van impedir que es bateren fins a 12 rècords de les diferents distàncies disputades.

En paraules del director tècnic del Club d’Atletisme Els Sitges, organitzador de la cita esportiva, patrocinada per l’Ajuntament de Burjassot, “encara que és impossible destacar només un dels resultats aconseguits, sens dubte la mínima per al campionat d’Europa i del Món en 24 hores obtinguda per Eduardo Cebrián (Tenerife-Cajacanarias), ha sigut una gran espenta per a aquesta prova”.

La primera prova a finalitzar va ser la de 100 km i va tindre dos líders indiscutibles; d’una banda el triomf inapel·lable des del primer metre de l’atleta local Eva Pareja (medalla de bronze nacional absoluta en 100 km), que va finalitzar la prova en 9h 28’ 47’’, batent el rècord de 50 milles amb 7.33:23 i en la part masculina el soliloqui de Kiko Martínez. L’atleta murcià va polvoritzar les millors marques del Gran Premi en tots els parcials que va disposar (marató en 2h 48’28, el 50k en 3h 21’46, el de 50 milles en 5h 51’15 i el de 100 km en uns molt bons 7h22’01).

El cartell d’atletes que prenien la línia d’eixida de les 24 hores feia presagiar que la mínima que sol·licita la RFEA per a classificar-se per al Campionat d’Europa de Verona podria caure. I no van defraudar. Triomf d’Eduardo Cebrián amb 242.152 que suposa MMP i rècord de la prova, i Penalba, Morán i Lozano per damunt de 200 Km. Un gran èxit. Les dones van fer un calc en el desenvolupament de la prova amb Sarah Watkins (C A Els Sitges) dominant al seu antull durant les 11 primeres hores, seguida per l’experimentada i veterana atleta brasilera Mary Tomaz, però ressentint-se d’unes molèsties lumbars que feien presagiar el pitjor. Mentrestant, la debutant gironina Javky Camós anava a la seua, fent la seua carrera, i a partir de les 12h va passar a liderar la prova, arribant fins i tot a colar-se en la 10a posició de la general, ja que ja no va abandonar, signant uns molt bons 160.277 km, sent acompanyada en el podi per Mary Tomaz, en la segona posició, i Sarah Watkins, en la tercera.

Del desenvolupament de les 12 hores, poca emoció en la disputa del títol, ja que amb l’absència d’eixida de l’il·licità Miguel Mataix, el debutant Iñaki Jiménez (Zumeatarra), va imposar la tirania del ritme i es va desfer de tots els seus rivals. L’atleta local Cristian Llacuna es va posar el tratje de faena i volta a volta, es va convertir en l’alternativa, esperant la fallada del basc, però a partir de la 6a hora, César Romero (Ultrafondo Monforte), li va arrabassar el protagonisme i va aconseguir finalment el segon lloc. En categoria femenina, la baixa de la internacional romanesa Mara Guler (Universitatea Llaureu) per malaltia va deixar via lliure a Mayca Botella (C A Els Sitges), que va eixir a un ritme molt elevat, buscant sensacions, i va véncer amb 84.318 i en 5a posició de la general.

A les 6 del matí, va ser el torn per als més ràpids, i es van complir els pronòstics amb els germans Palomera, alternant-se entre David, Samuel i Gabriel al cap de la prova a un ritme trepidant que només el villener Iván Samper va poder seguir des de lluny. A a partir de la tercera hora, només David va poder resistir i les molèsties físiques que venien arrossegant Samuel i Gabriel els van passar factura, deixant el terreny lliure a Iván per a intentar pressionar a David. Isabel Sandoval, mentrestant, a partir de les cinc hores i mitja va depassar a Salvador Gil i es va enfilar a la tercera plaça de la general, demostrant que les seues actuacions del 2021 no són fruit de la casualitat. A la murciana la van acompanyar en el podi la valenciana Yolanda Hernández (Green Power Sports Team) vencedora de les 6h d’Hortaleza i al tercer lloc del calaix es va pujar la bavaresa del C A Els Sitges Katharina Muhlhoff.

Una jornada d’Ultrafondo increïble, per resultats i per ambient. El fet de traure de l’estadi aquesta prova ha sigut un encert atés que ha permés la rapidesa necessària per a aconseguir bones marques, a més d’ampliar el nombre de participants per a donar-li més color. Gràcies al suport de l’Ajuntament de Burjassot, i els patrocinadors, aquesta prova s’ha consolidat en el calendari Internacional, i l’any que ve l’objectiu és aspirar a l’Etiqueta de Plata de la IAU. Des del CA Els Sitges, agraïm l’assistència del públic en el circuit i el comportament excel·lent de tots els participants”, ha assenyalat Eduardo L. Gómez qui ha destacat que “és un plaer dirigir a un grup d’homes i dones amb una capacitat de treball i organització tan elevada, que ens permet buscar l’excel·lència. Ja enguany demanem a la Federació Espanyola la celebració del Campionat d’Espanya de l’especialitat, i en paraules de l’Alcalde, seguirem en la lluita, per a aconseguir-ho”. També va destacar la presència del responsable nacional i assessor d’Ultrafons, Santiago Pérez.

A les diferents eixides, lliurament de trofeus i medalles de *finisher van acudir l’Alcalde de Burjassot, Rafa García i el regidor d’Esports, Juan Gabriel Sánchez, així com l’edil municipal, Antonio Subiela