Els comerços de Burjassot, en valencià

24 març 2017|Burjassot

El Troballengua ha arribat a Burjassot. De la mà de l’Agència de Promoció del Valencià (AVIVA), que dirigeix Maria Viu, i la Regidoria de Promoció Econòmica, al capdavant de la qual està Roc Senent, aquest projecte identificarà els comerços i negocis locals on el personal entén el valencià, encara que no el parle.

Segons expliquen els creadors del projecte, Troballengua és un directori “per a cercar als professionals que ens entenen en valencià”. Més enllà, “és un espai on els valencians podem trobar professionals i comerços amb els quals expressar-nos naturalment en valencià. La seua finalitat és potenciar l’ús del valencià i facilitar que siga, per defecte, la llengua habitual dels valencianoparlants”. Així, a través d’aquesta iniciativa, Troballengua ja ha començat a contactar amb els comerços i establiments del municipi i a identificar aqueixos espais on la clientela valencianoparlant pot estar segura que serà entesa en expressar-se en la seua llengua. El pas següent serà la creació d’un directori web en el qual apareixeran tots aquests comerços i establiments.

Per a la regidora Maria Viu, “així donem naturalitat al fet de parlar valencià. De vegades, els valencianoparlants canviem de llengua sistemàticament, perquè donem per fet que no ens entendran quan demanem en una tenda, o en un bar, però la realitat és que a Burjassot tothom parlava valencià fa 20 o 30 anys i, encara que hui hi ha hagut una reculada en l’ús de la llengua per diversos factors, és innegable el fet que la majoria dels burjassoters l’entenen. Amb el Troballengua ajudem a les persones que parlen valencià a seguir fent-ho, i als qui l’entenen els donem l’oportunitat d’escoltar-ho més i de poder aprendre-ho i soltar-se sense por”.

En el web de Troballengua, a més del directori, que permet a les usuàries i als usuaris valorar cada comerç, i comentar la seua experiència en ell, s’incorpora una altra informació del municipi: dades generals, llocs d’interés cultural i espais naturals de la població, o calendaris amb les festes i esdeveniments locals, entre altres temes. D’aquesta manera, es converteix també en una eina d’informació molt interessant per a les veïnes i els veïns de Burjassot.

Cada comerç o professional té el seu espai en el web de Troballengua, a través del qual pot fer arribar informació d’interés a la clientela com, per exemple, correu electrònic i mapa de localització, a més d’un text descriptiu on es poden incloure també esdeveniments i promocions o ofertes. Així, tal com explica Roc Senent, “quedar integrat en aquest directori pot ser molt interessant pel que fa als comerciants, perquè els proporciona una finestra més a través de la qual promocionar-se i propiciar un tracte més individualitzat amb la seua clientela”.