Els xiquets i les xiquetes de Burjassot constituiran un autèntic Ple Infantil

3 octubre 2016|Burjassot

Incentivar i promoure la consciència i la participació ciutadana, des d’edats ben primerenques, és un dels objectius que s’ha marcat la Regidoria d’Educació, que dirigeix Laura Espinosa. I per a açò, recentment començat el curs, ha començat a donar els primers passos d’un projecte molt il·lusionant que pretén acostar a tots els agents socials que treballen directament amb la infància: la constitució d’un autèntic Ple Infantil. Aquest projecte s’erigeix com una de les mostres de la materialització del Pla Burjassot Ciutat Educadora que, a poc a poc, va adquirint més implantació en el municipi. 

Per a començar a treballar, la regidora d’Educació va mantenir, dimarts passat 27 de setembre, en horari de matí i de vesprada, dues reunions informatives amb diferents actors implicats en el futur projecte. Al matí, Espinosa es va reunir amb representants dels centres educatius que havien mostrat prèviament el seu interés pel projecte com són el CEIP Fernando de los Ríos, el CEIP Verge dels Desemparats, el CEIP Miguel Bordonau, el CEIP Sant Joan de Ribera, el col·legi La Fontaine i el col·legi Juan XXIII. També van estar presents, mostrant un clar interés per la iniciativa, dos representants del Departament de Salut Mental Infantil, corresponent a l’àrea d’actuació de Burjassot.

A la vesprada, van rebre la informació sobre el Ple Infantil els representants de les comissions falleres de Burjassot interessades, així com els voluntaris i voluntàries de l’Esplai Les Sitges. Totes les entitats van rebre l’explicació del projecte per part de la pròpia regidora, Laura Espinosa, com de Ferran Martí, tècnic de Joventut de la Casa de Cultura del municipi, qui exercirà de coordinador i mediador.

Dies més tard, concretament el dijous 6 d’octubre, tant Espinosa com el tècnic de la Casa de Cultura es van reunir amb representants de les AMPAS de diferents col·legis de Burjassot. L’objectiu era explicar-los el projecte també a ells i convidar-los a participar. Així, en el cas d’existir algun col·legi que no estiguera interessat a sumar-se al projecte, l’AMPA del centre podria promoure la participació dels xiquets en el Ple Infantil, actuant l’AMPA com a entitat responsable d’eixos xiquets, en col·laboració amb el Consell Escolar del centre en qüestió.

A la constitució del Ple Infantil podran adherir-se quants centres educatius i entitats relacionades amb la infància ho desitgen, tenint en compte que el projecte va dirigit a xiquets de 5é i 6é de Primària (de 10 a 12 anys). L’objectiu és que la disposició del Ple Infantil tinga la mateixa estructura i funcionament que un Ple Municipal a l’ús. Estarà presidit per l’alcalde de Burjassot, Rafa García, i els regidors seran xiquets i xiquetes de Burjassot, prèviament escollits en els seus col·legis, falles, etc., els qui estaran al capdavant d’una regidoria o àrea de treball assignada.

La filosofia del projecte de constitució d’un Ple Infantil, que precisa de jornades de treball previ en les aules o en els centres que finalment s’adherisquen, està pensada perquè els punts de debat que formen part de l’Ordre del Dia, estiguen realment pensats pels xiquets i xiquetes, sempre tenint com a objectiu, la millora del municipi on habiten. Perquè les propostes portades al Ple s’efectuen sobre plans viables i realistes, els xiquets i les xiquetes podran comptar, prèviament, amb l’assessorament de tècnics municipals i, fins i tot, dels propis regidors reals que vulguen col·laborar amb el projecte.

La primera data a tenir en compte en el calendari és el pròxim dilluns 21 de novembre, a les 18h, quan tinga lloc la sessió d’investidura en el Saló de Plens. El projecte inclou, a continuació, la celebració de tres Plens Infantils, al llarg del curs.

Segons la impulsora del projecte, Laura Espinosa, amb aquesta proposta de participació i consciència ciutadana, “pretenem crear un espai de decisió real per part de la nostra infància, amb iniciatives i propostes per al municipi, que després es puguen dur a terme de debò. I ho farem reproduint un Ple Ordinari de l’Ajuntament en el qual, es prenguen decisions i es debata sobre qüestions d’interés o motivadores per a la infància i des de la infància”.