Jesús Hernándiz Badía dona a la Biblioteca Municipal diversos exemplars del seu llibre ‘María de Benimàmet’

27 abril 2022|Burjassot

donación libro

Em feia molta il·lusió que els pobles que ixen en el meu llibre tingueren un exemplar”. Amb un gran somriure i content per fer realitat un dels seus somnis, l’escriptor valencià Jesús Hernándiz Badía ha donat a la Biblioteca d’Adults de Burjassot diversos exemplars de la seua novel·la María de Benimàmet, en la qual al protagonisme de Joaquín Sorolla s’uneix la presència de Blasco Ibáñez i de grans pintors i escriptors de l’època.

Per a Jesús, era molt important que els municipis que es nomenen en la novel·la tingueren un exemplar i, tal dit tal fet. Aquest dilluns, el regidor de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Burjassot, Javier Naharros, recollia de mans de Jesús diversos exemplars de la seua novel·la, sent un d’ells el que l’autor valencià va dedicar a la Biblioteca.

María de Benimàmet situa al lector entre els anys 1894 i 1896… Què va fer Sorolla en aqueixos estius a València? Qui era la misteriosa María de Benimàmet a la qual va estar pintant durant tots aquests anys? Una carta enviada per Sorolla a María de Benimàmet l’any 1895 i el relat del net que la va interceptar, portarà al lector a viatjar en el temps al costat del Mestre de la Llum i a recórrer amb ell la ciutat de València del segle XIX: el centre, la Malva-rosa, el Cabanyal i Benimàmet, així com altres pobles com Alzira, Burjassot, Benetússer, Buñol, Dénia, Xàbia…

En aquesta lectura, cobren vida els quadres que va pintar Sorolla en l’època i alguns dels molts premis que va guanyar; es gaudirà amb ell dels costums valencians, de la platja, de l’horta i l’excel·lent gastronomia d’aquesta terra al costat de Vicente Blasco Ibáñez i altres grans artistes valencians que acompanyaran als lectors en aquest viatge. Una història on els personatges trauran el millor i el pitjor de les persones: emocions com l’amor, l’odi, la gelosia, el maltractaments i les enveges aniran guanyant en intensitat al llarg de la lectura amb un final apoteòsic.

Es tracta d’un llibre, com el mateix autor assenyala, “dedicat a la nostra estimada València, als valencians, als excel·lents artistes d’aquesta terra, a Benimàmet i especialment a Sorolla en el centenari de la seua defunció, a qui amb aquesta novel·la desitgem retre homenatge i record a la seua gran obra i llegat”.

Jesús Hernándiz Badía és Diplomat en Empresarials per la Universitat de La Florida de Catarroja i Llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat de València. Des de ben xicotet, va mostrar la seua afició pel dibuix i l’art, sent Sorolla un dels seus pintors favorits.

Investigant, va descobrir per sorpresa que aquest artista havia estat pintant en Benimàmet durant diversos anys i donava protagonisme a una model veïna d’aquesta pedania de la qual parlava meravelles. Va decidir que havia de contar aquesta història i retre homenatge a la seua terra, la seua estimada València, els seus costums i, per descomptat, a Sorolla en el primer centenari de la seua defunció, així com a uns altres grans artistes valencians.