Els instituts de Burjassot roden curts d’animació amb consciència social i mediambiental
25 abril 2019|Burjassot
Des de novembre de 2018, alumnes i professors dels tres instituts de Burjassot, l’IES Vicent Andrés Estellés, l’IES Federica Montseny i l’IES Comarcal estan participant en un interessant projecte audiovisual en el qual, a través del rodatge d’uns curtmetratges, es pretén llançar missatges de consciència social sobre temes com la preservació del medi ambient, la igualtat o el respecte a les diferències socials.
Així, “Dirty Tide” (IES Comarcal), “Tiempos de cambio” (IES Vicent Andrés Estellés) i “*Fakesung X” (IES Federica Montseny) són els tres curts d’animació, en Stop Motion i amb robots, amb els quals els estudiants de Burjassot volen conscienciar sobre respecte social, igualtat i cura de la naturalesa.
Aquesta iniciativa s’emmarca dins de dos projectes d’innovació educativa: MOMO que conjumina Impressió 3D, electrònica digital i animació, com és el cas dels curtmetratges de l’IES Comarcal i de l’IES Vicent Andrés Estellés, i “Programa tu obra”, projecte que conjumina robòtica i cinema, on s’inscriu el curtmetratge de l’IES Federica Montseny i on el protagonista és un robot humanoide que, prèviament, els estudiants han aprés a programar.
En ‘Dirty Tide’ es pretén realçar la importància de la cura de l’entorn marítim. Una família embruta la platja i a la nit la marea arrossega el fem cap a dins, cosa que perjudica greument la fauna marina. Una altra família ho veu i actua correctament, retirant el fem i ajudant així els animals. En ‘Tiempos de cambio’, els estudiants reivindiquen la igualtat i el respecte social. En una ciutat arrasada per les bombes, un jove sobreviu envoltat de persones amb cap quadrat. Són persones anodines, sense sentiments ni empatia. Ell és diferent i ningú de l’entorn el respecta, patint menyspreu i violència. Només una xica cap quadrat s’acosta a ell i l’amor que sorgeix entre tots dos converteix a la xica és una persona més humana. Com a símbol, desapareix el seu cap quadrat. Per part seua, en el seu curt “Fakesung X”, l’IES Federica Montseny aborda el consumisme en el qual viu immers la societat actual i planteja com el consum de masses i ràpid fa que les coses perden valor. La història comença quan ix al mercat l’últim robot de la seua generació, el Fakesung X, protagonista indiscutible del curt i objecte de desig de tots els personatges que apareixen en aquest.
Amb el projecte MOMO, els estudiants de l’IES Comarcal i de l’IES Vicent Andrés Estellés han aprés, no solament tècniques d’animació com l’Stop Motion, sinó també a construir un sistema de filmació de vídeo com és un slider o braç robòtic per mitjà d’una Impressora 3D i a programar els moviments d’aquest sistema amb arduino i electrònica digital. Per part seua, els alumnes de l’IES Federica Montseny, amb el projecte “Programa tu obra” han convertit en actor a un robot humanoide que prèviament han aprés a programar. A més, tots dos projectes comporten també un important treball artístic perquè la idea original, el guió, els personatges i els decorats dels tres curtmetratges han sigut creats pels propis alumnes.
Els projectes van començar al novembre de 2018, amb la formació del professorat implicat i compten amb la col·laboració de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Burjassot, que dirigeix Olga Camps. Els tres curtmetratges dels instituts de Burjassot es projectaran, per primera vegada, el 17 de maig, a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València, al costat de 28 curtmetratges més d’altres centres educatius de Secundària i Primària de la província de València.
MOMO i “Programa la teua obra” són projectes del Caleidoscopio, una start up de la Universitat Miguel Hernández i compten amb la col·laboració d’Alioth Arte y Ciencia, l’Escola Politècnica Superior d’Alacant, la Universitat de València, la pròpia Universitat Miguel Hernández d’Elx, la Universitat Autònoma de Madrid, el Centre de Formació de professorat de la Conselleria d’Educació (CEFIRE) i el Centre Territorial d’Innovació i Formació de Conselleria Educació Madrid (CTIF).