Les restes mortals d’Enrique Horcajuelo Ramos, represaliat de la Guerra Civil, ja descansen en el cementeri de Burjassot

29 maig 2019|Burjassot

Entierro Enrique Horcajuelo

Aquest matí (28-05-2019), el cementeri de Burjassot ha acollit l’homenatge i posterior sepultura a les restes mortals d’Enrique Horcajuelo Ramos, represaliat de la Guerra Civil Espanyola i afusellat durant els primers anys de la Dictadura. Tots els familiars d’Enrique Horcajuelo, amb la seua filla, Enriqueta Horcajuelo Torres i tots els seus nets al capdavant, a més de nombrosos amics de la família, representants de partits polítics i entitats relacionades amb la recuperació de la memòria històrica, han protagonitzat aquest acte amb diversos parlaments de record al sergent Horcajuelo, destacant el seu compromís envers la defensa de la república i de la llibertat. L’alcalde de Burjassot, Rafa García, la regidora de Cementeris, Olga Camps Contreras i el regidor de Policia i Seguretat Ciutadana, també han estat presents en aquest homenatge a Enrique Horcajuelo que, des de hui, descansa al costat de la seua esposa, Valeriana Torres, morta en 1979, a la ciutat on resideix tota la seua família, Burjassot.

Enrique Horcajuelo Ramos va ser un jornaler i sindicalista al seu poble natal, Sant Bartolomé de las Abiertas (Toledo). La guerra el va sorprendre amb 22 anys, i es va allistar voluntari per a defensar la República. Va estar en el front, es va fer carabiner, va ascendir a sergent i va acabar en la 112a Brigada Mixta. Acabada la guerra va tornar al seu poble, on seria detingut i empresonat en la talaverana presó de la Seda. D’allí no eixiria més que per a ser executat en la nit del 17 d’octubre de 1942. Va ser enterrat en una fossa comuna del cementeri de Talavera de la Reina, de la ubicació de la qual no va quedar més que el record de la seua filla Enriqueta Horcajuelo Torres.

Després de diversos anys de gestions i demores, la filla i els nets d’Enrique Horcajuelo van obtindre els permisos necessaris per a l’exhumació de les restes. Els treballs van concloure el 14 de novembre de 2018 amb la troballa de les restes del sergent Horcajuelo, al qual, després de 77 anys, la seua família li ha donat hui sepultura en Burjasssot.