Presentació del llibre “Pobles abandonats de la Península Ibèrica” a Burjassot

30 desembre 2014|Burjassot

L’Institut Municipal de Cultura i Joventut de Burjassot està preparant la campanya d’Animació a la Lectura per al 2015, amb propostes tant per a públic infantil com per a lectors adults. En aquest últim cas, 2015 començarà amb una interessant presentació. El 16 de gener de 2015, a les 19:30h, la Sala d’Audiovisuals de la Casa de Cultura acollirà la presentació del llibre “Pobles abandonats de la Península Ibèrica”, escrit pel periodista valencià Agustí Hernàndez.

El llibre, que arriba després de les reeixides publicacions “Pobles valencians abandonats” (2013) i “Pobles abandonats. Els paisatges de l’oblit (2006), també escrites i editades per Agustí Hernàndez, és el fruit dels nombrosos viatges que l’escriptor valencià ha realitzat a centenars de pobles abandonats, de llarg a llarg de la península. Pobles en silenci, esglésies abandonades, camins empedrats solitaris o barrancs entre horts que ja ningú treballa protagonitzen aquest llibre il·lustrat amb més de 450 fotografies realitzades pel mateix Agustí.

El llibre arreplega informació sobre un total de 50 pobles abandonats, desapareguts, submergits i, alguns, re habitats. També té un apartat dedicat a nuclis valencians com La Hortichuela, Berfull, Saranyana, les Tóvedas, Ternils, la Llécua, Llombai de Gallinera, Mas del Aceite, Villanueva, la Cairola o la Roca, o els nuclis històrics de Guardamar del Segura, Domenyo i Beneixida.

Al costat dels pobles valencians, Agustí Hernàndez també inclou informació sobre altres aragonesos, castellans, murcians, catalans o de La Rioja, entre molts altres.

La impressió del llibre s’ha finançat a través del sistema de crowdfunding i han sigut més de 250 mecenes amb els quals l’autor ha comptat finalment per poder desenvolupar el projecte d’edició d’aquest llibre, escrit en valencià i autoeditat.

L’any passat, Agustí Hernàndez va publicar el llibre “Pobles valencians abandonats. La memòria del silenci” i els 3.000 exemplars que es van imprimir es van esgotar ràpidament. En paraules d’Hernàndez, aquesta nova proposta “és un llibre per a gent interessada a conéixer el seu patrimoni cultural més pròxim. No és un llibre científic, ni intenta oferir solucions a la despoblació, sinó que és un camí per conéixer aquesta part del territori pròxim, des d’una visió general”.