Recomanacions davant les temperatures extremes de l’estiu

23 juny 2020|Burjassot

onada de calor val

L’estiu 2020 ha arribat per a quedar-se a les terres valencianes i, amb ell, arribaran també les jornades de temperatures extremes amb els seus conseqüents riscos per a la salut. Per tal d’evitar experiències desagradables, l’Ajuntament de Burjassot, des de la regidoria de Sanitat, es fa ressò de la campanya que ha posat en marxa la Generalitat Valenciana, a través de la conselleria de Sanitad i Salut Pública, la qual inclou informació útil sobre les mesures preventives que es poden prendre davant possibles onades de calor o temperatures extremes.

Entre les mesures més bàsiques enfront de les altes temperatures destaca la importància de la hidratació continuada, sobre uns 2 litres al dia aproximadament, evitant l’alcohol i la cafeïna i les dutxes o banys, amb aigua temperada, en els moments de calor més intensa. Així mateix, cal evitar l’excés de sol, sobretot entre les 12 i les 16 hores de la vesprada. Atesa l’alimentació, és aconsellable evitar els menjars copiosos i optar per la ingesta de bones dosis de vegetals, en forma de fruita i/o verdura. D’altra banda, cal tindre especialment cura i atenció cap a les persones més fràgils del nostre entorn, com ara persones majors, infància, persones malaltes o convalescents o col·lectius dependents. Es recomana a les persones majors que prenguen medicació o que patisquen una malaltia crònica, que acudisquen al seu Centre de Salut per a informar-se sobre les mesures complementàries enfront de la calor que han d’adoptar.

Davant un possible colp de calor, un problema de salut greu que es produeix quan el cos és incapaç de regular la seua pròpia temperatura, que es va incrementant ràpidament i pot aconseguir els 40,6 graus, cal telefonar a urgències (112) immediatament ja que, sense ajuda mèdica, un colp de calor pot ser fatal. Mentre s’espera, cal refredar el cos, romandre si pot ser en una habitació fosca, posar draps d’aigua freda sobre el cos o donar-li un bany o dutxa freda.

Segons el CEAM (Centre d’Estudis Ambientals del Meditarrani), la previsió estacional per a l’estiu 2020 a la Comunitat Valenciana és de temperatures per damunt del normal quant a les mitjanes mensuals i trimestrals. Els possibles episodis de temperatures extremes s’emmarcaran en una tendència general en un estiu càlid i la precipitació estarà, probablement, en valors per davall dels normals o, com a màxim, en valors normals.

En aquest ENLLAÇ està disponible tota la informació de la campanya “Gaudeix de l’estiu amb salut”.