Aprovat el nou PGOU de Burjassot, amb major protecció de l’horta, menor densitat de població i millora de serveis

24 febrer 2015|Burjassot

L’Ajuntament de Burjassot ha aprovat provisionalment el nou Pla General d’Ordenació Urbana en el passat ple extraordinari. En efecte, després de realitzar modificacions al pla motivades per l’acord de la Comissió Territorial d’Urbanisme de València, de data 11 de juliol de 2014, i els informes de les administracions sectorials rebuts durant la seua tramitació, es torna a remetre a la Conselleria perquè done el seu vistiplau final i puga entrar en vigor. Un PGOU que presenta novetats importants, ja que preveu recuperar més de 50.000 metres quadrats d’horta i no expandir el casc urbà amb més construcció, la qual cosa rebaixa el sostre d’habitants previst en el pla actual.

L’alcalde de Burjassot, Rafa García, ha manifestat que,el Ple de l’Ajuntament de Burjassot ha aprovat definitivament el nostre nou Pla General d’Ordenació Urbana, un dels treballs més importants que es poden fer en un municipi, ja que marquen les línies d’evolució del futur de la nostra ciutat. Estic orgullós del treball realitzat, ja que anem a comptar amb més extensió d’horta protegida, anem a poder desenvolupar més i millors serveis i reduïm la densitat de població. Tot el conjunt del Pla, al costat de l’aprovació del Pla Acústic, ens albira una ciutat més sostenible, equilibrada i que millora de forma considerable la nostra qualitat de vida. Queda només l’últim pas, l’últim vistiplau de la Conselleria perquè entre en vigor aquest PGOU que marcarà el futur de Burjassot”.

El PGOU presenta, “una distribució reflexionada del terme municipal cercant un creixement moderat de la població, l’equilibri entre l’activitat econòmica i la protecció de l’entorn i el patrimoni, incrementant els espais verds i el desenvolupament de l’ocupació”, tal com assenyalen fonts municipals, contempla que no es produirà cap reclassificació de sòl per construir vivendes, d’ací el no creixement del casc urbà, una mesura que suposarà una població màxima de 41.682 veïns, enfront dels 52.000 que preveia l’anterior PGOU.

El nou PGOU protegeix l’horta de Burjassot com a superfície amb gran valor històric, cultural i paisatgístic, amb el manteniment dels usos i l’activitat de les alqueries al costat de la creació d’un Parc Públic Natural d’Horta d’uns 170.000 metres quadrats i d’una Jardí Públic d’Horta amb una extensió de 22.946 metres quadrats. Aquestes mesures suposen la recuperació de 49.036 metres quadrats d’horta respecte a l’actual PGOU.

A més, el PGOU ofereix un creixement de la ciutat equilibrant els diferents usos del territori i, per tant, un model sostenible des del punt de vista urbanístic, econòmic i mediambiental incrementant, en aquest últim cas, les zones verdes urbanes fins als 476.649 la qual cosa permet passar d’una proporció de zona verda per habitant de 5,34 m2/hab. del pla anterior a 8,10 m2/hab. creant també 168.524 metres quadrats de Parc Natural d’Horta, millorant els espais d’oci i esplai municipal i la qualitat de vida dels ciutadans.

El sòl urbanitzable proposat, 179.597 metres quadrats, es destinarà principalment a ús terciari i comercial que estabilitzaran l’àrea comercial del municipi. El nou PGOU no contempla nou sòl industrial per la qual cosa “els usos proposats no generaran contaminació”, segons les mateixes fonts. Quant a habitatges, no hi ha nous increments de sòls destinats a noves zones residencials i, per tant els habitatges que es podran construir mitjançant actuacions de reforma del casc urbà actual ascendeixen a 672 noves vivendes.

El nou PGOU arreplega també com a infraestructura urbana bàsica la construcció d’un Ecoparc, que es proposa realitzar de manera mancomunada a València en el sector TER-3 situat al costat del límit territorial de tots dos municipis, en un entorn exclusiu d’usos comercials i terciaris. Quant al soterrament de les vies del metro al seu pas pel municipi, el PGOU contempla la reserva de sòl per a un nou Pla Especial de Soterrament que suposarà una millora del trànsit i l’aparcament, una major seguretat i un menor impacte acústic per als veïns de la zona i la recuperació d’espais de la ciutat dedicats a ells, tot açò integrant paisatgísticament les infraestructures de transport amb l’entorn que hi ha entre la ciutat i l’horta protegida per on discorre, creant un bulevard verd com a transició entre tots dos sòls. En relació a aquestes millores en el trànsit, es van a impulsar també nous carrers per als vianants, la creació d’un entramat de circulació per a bicicletes i, tal com s’ha assenyalat, noves zones d’aparcament davall zones verdes, per als vianants o de viari públic.

La protecció i la conservació del patrimoni, delimitant una zona de casc històric protegit com a Bé de Rellevància Local, i la creació de zones terciàries-comercials que possibiliten la implantació de noves activitats econòmiques són també objectius recollits en el nou Pla General d’Ordenació Urbana de Burjassot.